I. GÜN: Öz-düzenleme (Self-regulation) Üzerine
8 Eylül 2020
16:00 – 19:30
“Kendimizde ve danışanlarımızda öz-düzenleme’’
Öz-düzenleme halindeyken iç dünyamız dengededir ve bu denge hali yaşamı sağlıklı sürdürebilmemizin temel ilkelerindendir. Bedenimizdeki denge halinin bozulmasıyla ortaya çıkan düzensizlik (dysregulation) hali beynimiz ve sinir sistemimizin bir tehdit karşısında aşırı düzeyde uyarılması (activation) sonucu oluşur. Yüksek uyarımda olduğumuz zamanlarda şimdiki ana gelmekte zorlanırız, kendimiz ve çevremiz ile sağlıklı iletişim kuramaz hale geliriz. Danışanlarımızın travmatik yaşantıları ile başa çıkarken, kendi öz-düzenlememizi yapıyor ve bu yolla danışanlarımız ile etkileşimli iletişimde olabiliriz. Oluşturdukları savunma mekanizmaları veya sabit davranış kalıplarını değiştirmelerini etkili şekilde destekleyebilmemiz için bedenden gelen ‘işaretleri’ tanımlama konusunda da kendimizi geliştirmemiz gerekir.
Program içeriği:
- Öz-düzenlemenin nörofizyolojik ve nörobiyolojik olarak anlaşılması
- Öz-düzenleme sürecinde beyin ve otonom sinir sisteminin rolü
- Dinamik olarak değişen biyolojik dengemizin geri kazanılmasının yolları
- Daha etkili terapötik müdahaleler gerçekleştirebilmemiz için danışanlarımızın bedensel tepkilerini okuyabilme ve birlikte-düzenlenme (co-regulation)
II. GÜN: Öz-düzenleme ve Salınım (Pendülasyon) Üzerine
9 Eylül 2020
16:00 – 19:30
“İçgüdüsel hayatta kalma mekanizmalarının kronikleşmiş yanıtlarına takılı kalmış danışanlarımızı bu döngüden çıkabilmeleri için terapötik destekleme yolu olarak salınım (pendülasyon).”
Salınım (pendulation), sinir sisteminin bedendeki gevşeme ve kasılma halleri arasındaki geçişinin doğal biyolojik ritmidir. Öz-düzenlemeye ulaşabilmek için sinir sistemimizin salınım ritmi kendiliğinden oluşabilir veya istemli olarak bu süreci destekleyebiliriz. Bedende öz-düzenlemeyle ilgili yaşanan sorunlar, değişime karşı bir direnç gösterildiğine işaret eder. Somatik Deneyimleme®’de salınım, yüksek düzeyde uyarım yaşayan sinir sistemini boşaltmayı sağlayan (discharge), dolayısıyla da öz-düzenlemeyi destekleyen önemli bir araçtır. Salınım sürecinde iç algı farkındalığını (interoceptive awareness) nasıl geliştirebileceğimizi ve duygusal regülasyona ulaşmak için beden ve beynin birlikte çalışmasını nasıl kolaylaştırabileceğimizi öğrenmemiz önemlidir.
Program içeriği:
- Salınımın (pendulation) nörofizyolojisi
- Salınımın beyin, otonom sinir sistemi ve öz-düzenlemedeki (self-regulation) yeri
- Travmada Salınımın baskılanması, ve salınıma geri dönüşün önemi
- Bedenin dinamik dengesine ulaşmasında bir öz-düzenleme yöntemi olarak iç algı farkındalığının (interoceptive awareness) rolü.
Eğitmenimiz Sonia Gomes (PhD) Kimdir?
- Sonia Gomes (PhD), Somatik Deneyimleme (SE) kıdemli eğitmenlerindendir ve Klinik Psikoloji alanında Doktora derecesine sahiptir. Psikoterapide beden odaklı yaklaşımların kullanımına dair 30 yılı aşkın tecrübesi bulunmaktadır. SE Uluslararası Fakülte üyesi olan Sonia Gomes, Avrupa, ABD, Güney Amerika ve Asya’da kıdemli SE eğitmenidir. Ayrıca, SE eğitmenlerine mentorluk yapmaktadır.
- Eğitimlerinde ve klinik uygulamalarında çok boyutlu ve bütüncül bir yaklaşımı benimseyen Sonia Gomes, travmadan kaynaklanan acıyı hafifletmek ve kişisel gelişimi güçlendirmek için SE’nin kullanımına ve tanınmasına kendini adamıştır. Sonia Gomes’in demo çalışmalarında öğrettiği ve bireysel seanslarında gösterdiği ustalık SE dünyası tarafından takdir edilmektedir.
- SE ileri uzmanlık eğitimleri içinde yer alan SOMA- Travma Terapisinde Dokunuş ve Hareketin Duygusal Regülasyon için Kullanımı (SOMA Embodiment- Hapticity and Movement for Emotional Regulation in Trauma Therapy) Programının da yaratıcısıdır.
Kimler Katılabilir?
Bu atölye çalışması, ruh sağlığı (psikolog, klinik psikolog, psikolojik danışman, psikiyatr, sosyal hizmet görevlisi) ve sağlık alanında çalışanlara ve bu alanların öğrencilerine, eğitimcilere ve konuyla ilgilenen herkese açıktır.
* Eğitim dili İngilizce olup Türkçe ardıl tercüme yapılacaktır.
- Yer: Zoom
- İki gün için Katılım Ücreti 1300-TL KDV dahil
- Yalnızca ilk güne katılım ücreti 800- TL KDV dahil
- SEP ve ISP Programları katılımcı ve mezunlarına %20 indirim uygulanacaktır.
- Ödeme için hesap bilgileri, başvuru üzerine e-mail ile paylaşılacaktır.
- Katılım için web sitemizdeki Sonia Gomes ile Atölye Başvuru formunu online olarak doldurmanızı rica ederiz. Sayı kısıtı nedeniyle başvuru sırasına öncelik verilecektir.
Başvuru için tıklayınız.
Gizlilik Politikamız gereği verdiğiniz bilgiler sadece başvuru sürecinde kullanılıp, bu işlemler için gerekli süre saklandıktan sonra imha edilecektir. Gizliliğin sağlanması ve sürdürülmesi için, paylaştığınız bilgilerin tamamının veya herhangi bir kısmının yetkisiz kullanılmayacağını bildirmek isteriz. Sitemizdeki Gizlilik Politikası’nı inceleyebilirsiniz.